SMREKOMAZ

Smrekovo mazilo

Zdravilne učinke smrekove smole poznajo naši dedki in babice, ki so smrekovo mazilo pripravljali sami. Uporabljali so ga za lajšanje kožnih težav. Niso ga uporabljali le zase, z njim so zdravili tudi živino. Tinkturo iz smrekove smole so včasih uporabljali tudi kot prvo pomoč pri bolečinah prebavil.

Smrekova smola

Zapisi o zdravilnih učinkih smole smreke in metodah uporabe segajo v čas Hipokrata. Smrekova smola ščiti smreko pred izsušitvijo in ji pomaga zaceliti poškodovan del debla ali veje. Smole iglavcev so mešanica diterpenskih organskih karboksilnih kislin in eteričnega olja. Smola nastaja v smolnih žlezah v drevesu.

Razvoj

Smrekomaz je nastal na podlagi lastnih raziskav, ki so potekale zadnjih 6 let v sodelovanju z mikorbiologinjo in testnimi uporabniki različnih starostnih skupin. Teksturo Smrekomaza smo zasnovali v sodelovanju s centrom za masaže in sprostitvene tehnike Enost (klikni na ikono nad besedo Razvoj) in za lažjo mazljivost dodali kokosovo olje.

Vsebina

Smola smreke, čebelji vosek, olivno in kokosovo olje. Kokosovo olje je v osnovi snežno bele barve, stabilen na zraku. Življenjska doba mazil se podaljšuje s shranjevanjem v hladilniku, ni pa nujno potrebno. Smrekomaz zaradi karakteristike kokosovega olja postane tekoč pri 24 °C in se z ohladitvijo povrne v prvotno stanje.

Mojca Poje

Ustanoviteljica

Polona-Debeljak

Polona Debeljak

Strateška partnerica

Boštjan Majcen

Designer

Predstavitev

Smrekova smola je zmes trdnejše strukture, ki je topna v olju in vsebuje eterično olje ter veliko smolnih kislin.

Zapisi o zdravilnih učinkih smole smreke in metodah uporabe segajo v čas Hipokrata. V večini so jo uporabljali za kožne bolezni in poškodbe – celjenje ran, vnetij, gnojnih in glivičnih razjed, opekline, odrgnine, nego podplutb, turov in podobnih kožnih težav.

Glavna in edinstvena sestavina Smrekomaza je smola smreke, ki jo lahko nabiramo skozi celo leto.

Smolo smreke nabiram s pomočjo lesene palčke, brez poškodb drevesa. Je veliko smrek, ki imajo poškodbe iz takšnih ali drugačnih razlogov (spravilo lesa, podlubniki, žolne ipd.). 

Mazilo je polnjeno v PET lončke dimenzij 50 ml in 100 ml. Takšna embalaža zavzame malo prostora v vsaki torbici ali kovčku. Aluminijast navojni pokrov premera 72 mm omogoča preprosto uporabo mazila za otroške, ženske ali moške roke. 

Mazilo nanašamo na kožo v tankem sloju, po potrebi nadaljujemo z debelejšimi sloji (npr. opekline, žulji, preležanine, rane). Če se pojavi srbečica, je z uporabo potrebno prenehati (možnost alergijskih reakcij).

Smrekomaz ni produkt serijske proizvodnje. Vsebina vsakega lončka je pripravljena, prečiščena in napolnjena ročno. Lahko se pojavijo odstopanja v količini vsebine. Mazilo ni testirano na živalih in je proizvedeno v skladu z načeli dobre proizvodne prakse.

SMOLA SMREKE 

STROKOVNI ČLANKI

A SipponenJ J JokinenP SipponenA PappS SarnaJ Lohi; Beneficial effect of resin salve in treatment of severe pressure ulcers: a prospective, randomized and controlled multi-center trial; 2008 (POVEZAVA)

Arno Sipponen; Coniferous resin salve, ancient and effective treatment for chronic wounds – laboratory and clinical studies; 2013 (POVEZAVA)

M Rautio, A Sipponen, R Peltola, J Lohi, J J Jokinen, A Papp, P Carlson, P Sipponen; Antibacterial effects of home-made resin salve from Norway spruce (Picea abies); 2007 (POVEZAVA)

A Sipponen, J J Jokinen, J Lohi; Resin salve from the Norwegian spruce tree: a ‘novel’ method for the treatment of chronic wounds; 2007 (POVEZAVA)

Magnus Eneroth, William H van Houtum; The value of debridement and Vacuum-Assisted Closure (V.A.C.) Therapy in diabetic foot ulcers; 2008 (POVEZAVA)

POGOSTA VPRAŠANJA

ALI LAHKO UPORABIM SMREKOMAZ …

… pri težavah z vnetimi ušesi?

Uporabica je javila, da je Smrekomaz nanesla na zunanje dele ušesa. Po treh dneh uporabe se je vnetje umirilo. Mazilo lahko nanesemo tudi na predel kože za ušesnimi mešički.

… pri glavobolih?

Ja – mazilo nanesemo na predel čela, ki se nahaja med očmi in na senice.

… pri zamašenem nosu in vnetih sinusih?

Ja – mazilo nanesemo na predel čela, ki se nahaja med očmi, po nosu in na senice.

… za herpes na ustnici?

Uporabnica je javila, da je na svoj herpes na ustnici nanašala Smrekomaz 3 x dnevno. Herpes se je vidno zmanjšal po treh dneh uporabe.

… za nego diabetičnega stopala?

Ja, ker je mazilo sestavljeno iz smole smreke, olivnega in kokosovega olja ter čebeljega voska.

... pri težavah s suho kožo?

Ja, ker mazilo s svojimi sestavinami pomaga koži pri procesih njene naravne obnove.

sl_SISlovenščina